Smarthus er et begrep som omfatter flere typer installasjoner og systemer skal bidra til å gi enkle og smarte styringer, lavere energiforbruk i boligen, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå.

SMARTHUS

Fellestrekket for “smarthus” er at de har er en form for intelligens som styrer lys, varme, lyd, alarmer, solskjerming, bilde, ventilasjon etc.

“Smarthus” er et begrep som omfatter flere typer installasjoner og systemer skal bidra til å gi enkle og smarte styringer,  lavere energiforbruk i boligen, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå. Tradisjonelt benyttes dette mest til  varme- og lysstyring, men stort sett alt av teknisk installasjon kan inkluderes i styringssystemet.

Det finnes både kablede og trådløse systemer, og de kan styres med brytere, kontrollpanel, fjernkontroll eller via mobil, IPad og internett. Valg av system avhenger av om det er en ny eller eksisterende bolig, samt hvilket nivå man ønsker i forhold til funksjonalitet og fleksibilitet. Det finnes også boligalarmer som kan leveres med helt enkle smarthusfunksjoner.

HVORFOR INSTALLERE SMARTHUS?

Et smarthus benytter seg av moderne teknologi med  løsninger som gir deg lavere energibruk og sparer deg for strømutgifter sammenlignet med en vanlig boliginstallasjon. I tillegg gir systemet deg stor trygghet og fleksibilitet. Et smarthus går aldri i dvale og sensorer, og smarte løsninger passer hele tiden på og sikrer huset ditt mot innbrudd og skader. Du kan selv velge om du vil motta varsler, kontrollere eller styre huset via mobiltelefon, fjernkontroll eller via PC.

NOEN AV DE MEST TRADISJONELLE SYSTEMER FOR SMARTHUS

xComfort

Eaton xComfort er et trådløst styringssystem som er godt egnet for installasjon i eksisterende boliger da dimmere og relè kan legges inn i eksisterende vegg eller takbokser. Dermed kan man lett styre ønskede funksjoner uten at det kommer synlige kabler og ledninger i boligen. xComfort passer ofte best for mindre renovering/oppgradering

ZigBee

ZigBee er en åpen standard, noe som innebærer at man kan benytte seg av løsningen uten å måtte betale noe for det, noe som har medført at mange produsenter velger å benytte seg av denne løsningen og at utvalget av produkter er stort.

Z-Wave

Den største fordelen med Z-wave er at systemet er veldig enkelt, og det er mulig å sette opp sin egen hjemmeautomasjon. I forhold til ZigBee er prisen på komponentene noe høyere. Både ZigBee og Z-Wave benytter Mesh-teknologi.

KNX

KNX er et svært utbredt system hvor mer enn 200 produsenter leverer komponenter og software løsninger som kan integreres i et KNX anlegg. Dette gir deg som kunde et stort utvalg av muligheter og fleksibilitet i installasjonen. KNX er et system som er godt egnet for næringsbygg og nye boliger.

NOBØ Energy Control

Nobø Energy Control er et enkelt trådløst energistyringssystem som gjør at hele familien ved hjelp av smarttelefon og nettbrett, enkelt kan kontrollere varmen i boligen.

SD-anlegg

SD-anlegg (Sentral Driftskontroll) er en fellesbetegnelse for styring- og kontrollsystem som i hovedsak benyttes i forbindelse med varme- og ventilasjonsstyring av større næringsbygg.

Norges smarteste hjem

Les gjerne denne artikkelen fra Teknisk Ukeblad som forteller hvilke valg og løsninger en familie i Ogndal har benyttet seg av. Huset ble av TU sine lesere kåret til Norges smarteste hjem 2016.